Home
 

Megismerhetitek Szilágyi Rékát, a többszörös korosztályos és felnőtt magyar bajnokot, iskolánk volt tanulóját

Bemutatjuk a 22 éves tószegi Szilágyi Rékát, a Szolnok és a magyar válogatott gerelyhajítóját.

Hogy lesz egy sikeres úszóból sikeres atléta? Mi a pályafutásod rövid története?

Az általános iskolásban versenyszerűen úsztam, rengeteg versenyt nyertem, de ahhoz, hogy tovább fejlődjek, fel kellet volna költöznöm Budapestre, de sajnos ezt nem tudtuk megoldani. Az úszás mellett iskolai szinten nagyon sok sportversenyen elindultam -atlétika, triatlon. Ahogy végeztem az általános iskolával utána kezdtem el atletizálni. Nagyon sok diákolimpián indultam és mindig is tetszett ez a sport, ezért is választottam az úszás után. Amikor elkezdtem atletizálni minden versenyszámát kipróbáltam, de a gerelyhajításba emelkedtem ki a legjobban. Nagyon sok edzést fektettem a gerelyhajításba. Ennek is köszönhető a gyors fejlődésem, hisz 3 év eltelte után 2013-ban magyar csúcsot állítottam fel, és az ifjúsági világbajnokságon 4. helyezést értem el, 2 cm-re maradtam le a dobogóról.

Azóta többszörös korosztályos és felnőtt magyar bajnok vagyok, ifjúsági magyar csúcsot és diákolimpiai csúcsot tartok 500 gr gerellyel – 55,03 méter. 2014-ben váltottam gerelyt 600 gr-ra ez a felnőtt női gerely súlya. Ebben az évben sikerült kijutnom a junior világbajnokságra, amit Amerikába rendeztek meg. 2015-ben a Svédországban megrendezett junior Európa- bajnokságon 4. helyezést értem el 55,91 méterrel, erre az eredményemre vagyok talán a legbüszkébb, hisz itt pont jókor jött a forma időzítés a selejtezőben és a döntőben is egyéni csúcsot dobtam. 2016-ban dobtam meg az egyéni csúcsomat, Montenegróban május elsején 59,39 méterre szállt el a gerely. Borzasztó boldog voltam, bár az első dobásom során sajnos kiléptem, és az a dobás még ennél is több volt. Viszont ezzel az eredményemmel kijutottam a felnőtt Európa-bajnokságra (57,30 volt a szint) az volt életem első felnőtt nagy versenye. 2017-ben nagyon közel dobtam egyéni csúcsomhoz, de sajnos nem sikerült megjavítanom. Ez az utolsó évem az U23-as korosztályban, sajnos idén nem tudtam versenyezni a fő szezonban, mert vállsérülést szenvedtem. Jelenleg rehabilitáción vagyok és gyógytornászhoz járok egy kiváló szakemberhez.

A jelenlegi eredményeid felnőtt szinten már most mire elég?
Európa-bajnokságon döntőbe jutni, a 12-be vagy a 8-ba. Meghívásos versenyeket lehet vele nyerni, dobogós helyezéseket elérni.

Mi kell ahhoz, hogy valakiből jó gerelyhajító legyen?

Szerintem, hogy valaki jó gerelyhajító legyen fontos, hogy szeresse a mozgást és fanatizmusa legyen a gerelyhajítás iránt. Legyen egy jó edzője és kellő hite, hogy képes rá. Nagy gyorsaságra és erőre van szükség.

Sikeres lánynak tartod magadat?
Úgy gondolom, ha megvan az embereknek a konkrét céljai és azért megtesz mindent, akkor már sikeres embernek mondhatja magát. Nekem is megvannak a céljaim és próbálom megvalósítani. Vissza szeretném erősíteni és stabilizálni a vállam, utána ostromolni ez egyéni csúcsomat, és a 60 méteres határt! Hosszú távú céljaim nagyon sok világversenyre és olimpiára kijutni, ahol minél jobb eredményt elérni. Hetente 10 edzésem van, az életem nagy részét az atlétika pályán töltöm és edzőtáborokban, hogy minél magasabb szintre emeljem a dobásomat.

Off 

2019. November 11. Monday This post was written by Categories: Programs No comments yet


Top